Unesco werelderfgoed Italië/Prof. dr. Nico Nelissen 28 nov 2024

Over dit evenement

Categorie
Lezingen
Organisator
Bestuur
Datum en tijd
28 nov. 2024 20:15 - 21:30
Locatie
Fonteinkerk

LET OP: In verband met de Algemene Leden Vergadering die van 19.30-20.15 uur wordt gehouden, start de lezing van Prof. dr. Nico Nelissen om 20.15 uur.

De lezing is in het Nederlands en gaat over: 

‘Het Unesco werelderfgoed in Italië’

De meeste mensen kennen het Werelderfgoed van Unesco. Voor de in Italië geïnteresseerden, zal het nauwelijks of geen verbazing wekken, dat Italië het land is met de meeste sites op de Werelderfgoedlijst.

Italië is een land met een zeer rijke (materiële) cultuur. Uit alle perioden van de geschiedenis zijn relicten bewaard gebleven en een groot aantal ervan is geplaatst op de prestigieuze lijst van Unesco.

Nico Nelissen zal allereerst ingaan op de organisatie (Unesco) die voor de Lijst van het Werelderfgoed verantwoordelijk is, op de procedures die worden gehanteerd bij het nomineren, plaatsen en afvoeren van sites op de lijst, alsook op de criteria die daarbij worden gehanteerd. Hij zal ons informeren over het aantal, de soort, de geografische spreiding van de objecten op de lijst, als ook op de rol die de nationale staten en adviesorganen daarbij spelen.

Aan de hand van prachtige beelden neemt hij ons vervolgens mee op een tocht langs bekende, maar ook weinig bekende steden, gebouwen en plekken in Italië die op de Werelderfgoedlijst staan. Daarbij gaat hij vooral in op wat nu de ‘unieke universele waarden’ zijn die plaatsing op de Unesco-lijst rechtvaardigen. De laatste jaren wordt geregeld kritiek geuit op de aard, omvang en samenstelling van de Werelderfgoedlijst. Nu, 50 jaar na het opstellen van het Werelderfgoed Verdrag, worden de voor- en nadelen van plaatsing op de Werelderfgoedlijst steeds duidelijker. Dat is reden om de vraag te stellen of wat ooit als een oplossing voor een probleem werd gezien, nu als de oorzaak van een probleem moet worden aangemerkt.

Veel bekende plekken natuurlijk zoals, de historische centra van Rome, Napels, Florence, Palermo en Bologna, maar ook minder bekende locaties zoals Villa Romana, Syracuse, de préhistorische paalwoningen in de Italiaanse Alpen, de rotstekeningen in Valcamonica, de Villa d’ Este in Tivoli en Crespi d’ Adda.

Een zeer onderhoudende lezing die de bezoekers terugbrengt naar plaatsen die ze eerder hebben bezocht en inspiratie geeft voor bezoeken aan nog onbekende werelderfgoederen.

 

Biografie

Prof. dr. Nico Nelissen


 

 

 

 

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen