Wat de Vereniging Dante Alighieri (Amersfoort) is en doet

 

Introductie

De Società Dante Alighieri, zo genoemd naar de beroemde Florentijnse dichter, schrijver en politicus Dante Alighieri. Dante werd in 1265 geboren in Florence en is in 1321 als politiek banneling overleden in Ravenna. Hij schreef verschillende dicht- en prozawerken waarvan La Divina Commedia (De Goddelijke Commedie) het voornaamste is. Dit grote gedicht -een beschrijving van een mystieke reis door hel (Inferno), vagevuur (Purgatorio) en paradijs (Paradiso)- is een hoogtepunt van de wereldliteratuur. Hij was een pleitbezorger voor één Italië, dat toen nog uit talrijke staten bestond. Met name de taal was daarbij een belangrijk middel voor eenheid. La Divina Commedia is geschreven in de Florentijnse volkstaal, het Toscaans van rond 1307.  (bron: Wikipedia)

De Società Dante Alighieri is een Italiaanse culturele vereniging opgericht in 1889 met als doel verspreiding en behoud van de Italiaanse cultuur en taal over de gehele wereld (oorspronkelijk bedoeld voor Italiaanse emigranten). De leden zijn:

  • niet-Italianen, met belangstelling voor de Italiaanse cultuur en taal, en
  • Italianen die buiten Italië wonen en de culturele band met het moederland in stand willen houden.

De vereniging heeft haar centrale zetel in Rome en wereldwijd bestaan meer dan 400 afdelingen.

Hoofdkantoor Dante in Rome, Dante Alighieri di Roma.

Vanaf juli 2012 maakt la Societé Dante Alighieri deel uit van EUNIC (European Union National Institutes for Culture), een vereniging die ongeveer 30 Europese instellingen bij elkaar brengt (zoals o.a. Britisch Institute, Goethe-Institut, Alliance Francaise). Zie verder Meer informatie/Dante Nieuws.

In Nederland zijn 17 afdelingen actief, elk met een eigen programma. Naast Amersfoort, ook in Amsterdam, Breda, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., Dordrecht, Eindhoven, Friesland, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., Haarlem, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., Utrecht en Zeeland.

Eenmaal per jaar organiseert één van afdelingen een z.g. Giornata, een bijeenkomst voor leden uit het gehele land en uit België. De organiserende afdeling biedt de deelnemers een aantrekkelijk programma in Italiaanse sfeer.

De afdeling Amersfoort is in januari 1982 met haar activiteiten gestart en telt op dit moment ca. 200 leden, waarvan ca. 130 een taalcursus volgen. Met ingang van het seizoen 2007 - 2008 worden de cursussen (voor beginners en gevorderden) overeenkomstig de PLIDA-normen aangeboden.