Dante-diploma – PLIDA

 

Progetto Lingua Italiana Dante Alighieri

Het hoofdkantoor in Rome (la Sede Centrale) van La Società Dante Alighieri streeft er naar om de uniformiteit van onderwijs binnen de ca. 400 opleidingsafdelingen (comitati) in de wereld te bevorderen en heeft deze comitati opgeroepen om aan deze doelstelling hun medewerking te verlenen.

Voortvloeiend uit deze uniformering zullen cursisten, zo zij wensen, deel kunnen nemen aan de dante-examens in het kader van PLIDA ter verkrijging van het PLIDA-certificaat. Dit PLIDA-certificaat is een officieel diploma dat werd goedgekeurd door het Italiaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken en ook wetenschappelijke erkenning kreeg van de universiteit “La Sapienza” in Rome. Als Dante-afdeling in Amersfoort hebben wij besloten, in nauw overleg met onze docenten, om dit proces van uniformering en standaardisering te ondersteunen en ons onderricht inhoudelijk te conformeren aan de normen van PLIDA. 

De examens van PLIDA bestaan uit vier niveaus. Voor onze vereniging zijn relevant de niveaus A1 (livello di contatto) en A2 (livello di sopravvivenza) en B1 (livello soglia). Voor elk niveau staat twee jaar opleiding. De taalkundige vaardigheden die hierbij aan bod komen zijn: luisteren, lezen, schrijven en spreken. Met ingang van seizoen 2007 – 2008 zijn onze cursussen opgezet volgens de normen van PLIDA. (zie ook Cursusomschrijving).

Het is geen verplichting om aan de examens, die elk jaar in mei en november plaats vinden, deel te nemen, maar u weet wèl dat uw kennis van het Italiaans na resp. 2, 4 of 6  jaar voldoet aan de erkende eisen.

Examencentrum Dante diploma PLIDA

In het kader van het Progetto Lingua Italiana Dante Alighieri (PLIDA) is het mogelijk taalexamens af te leggen ter verkrijging van een 'certificato' op basis van 4 vaardigheden. Gewoonlijk vinden de schriftelijke en mondelinge examens plaats in mei en november op de vier verschillende niveaus en in vier vaardigheden: Luister-, lees-, schrijf- en spreekvaardigheid.

Overigens kunnen cursisten of ex-cursisten die geïnteresseerd zijn in het behalen van het PLIDA-certificaat hun kennis ook toetsen via de websites. 

Esami PLIDA
-  la Società Dante Alighieri di Leida e L' Aia è un centro autorizzato dalla sede centrale di Roma a rilasciare i certificati PLIDA.  Le iscrizioni sono aperte per tutti i livelli (A I, A2, BI, B2, Cl e C2).
Per ulteriori informazioni si rimanda al sito www.dante-alighieri.nl o tel. 071-888 32 52,  o al sito di Roma www.ladante.it .

- de Vereniging Dante Alighieri Leiden Den Haag is voor Nederland de erkende instelling om de PLIDA-examens af te nemen en de PLIDA-certificaten uit te reiken. Op alle niveaus (A I, A2, BI, B2, Cl e C2)
Voor meer informatie verwijzen we u naar onze site www.dante-alighieri.nl   of tel. 071-888 32 52, of op de site van Rome www.ladante.it . Zie onderstaande specifieke gegevens.

pdf informatie: brochure-PLIDA.pdf

 

PLIDA-examens in 2014 door Comitato Leiden/Den Haag
 

Onderstaand een overzicht van de examendata in april en november.

Voor informatie www.dante-alighieri.nl of de site van Dante in Rome: www.ladante.it. Voor informatie kunt u ook mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

De voorjaarssessies 2014 zijn op:

maandag 9 april

B2 en C1

(inschrijving tot 1 april)

maandag 21 mei

A1, A2, B1
en C2

(inschrijving tot 13 mei)

 

De najaarssessies 2014 zijn op:

donderdag 19 november

A1, A2 en B1

(inschrijving tot 11 november)

vrijdag 22 november

B2, C1 en C2

(inschrijving tot 11 november)

 

Bericht van Dante comitato Leiden-Den Haag - Nieuwsbrief van maart 2013

Goed nieuws over de PLIDA.

6 februari jongsleden (2013) is het verdrag ondertekend tussen het Italiaanse ministerie van buitenlandse zaken en de Vereniging CLIQ (Certificazione lingua Italiana di Qualità).

De CLIQ is een samenwerkingsverband tussen de 4 belangrijkste instanties die verantwoordelijk zijn voor de certificering van het Italiaans als vreemde taal.

Deze instanties werken samen om de kwaliteit van de examens te waarborgen, volgens de gestandaardiseerde normen van de Europese Referentiekaders voor vreemde talen.

Mondiaal zijn er slechts 4 Italiaanse certificaten die aan deze kwaliteitsnormen voldoen en de kwaliteitskeurmerk van de CLIQ mogen voeren, waar de PLIDA er een van is.

 

Bericht van Dante comitato Leiden-Den Haag. Uit: Il Bollettino – Inverno 2011, N.129

PLIDA-nieuws

Op 1 december j.l. hebben de PLIDA-examens voor de sessie van november bij onze Vereniging weer plaatsgevonden.

Inmiddels is het aantal kandidaten voor dit examen sinds het begin in 2007 heel snel gegroeid. Afgelopen mei hebben 13 kandidaten het examen bij onze Vereniging Leiden-Den Haag (de enige in Nederland die bevoegd is om de examens af te nemen) met succes afgelegd.

Uit informatie afkomstig van de Sede Centrale in Rome hebben wij vernomen dat deze stijging voor de PLIDA-examens bij de Vereniging Dante Alighieri overal in de wereld geldt, vooral in Amerika en Europa. In 2010 waren er 2.821 inschrijvingen, dit jaar al 3.971 voor de sessie van afgelopen mei. Deze positieve berichten bevestigen dat de PLIDA-certificaten steeds meer waarde en erkenning krijgen, naast de oude bekende CILS en CELI.

Dit stemt ons tot optimisme en als PLIDA-commissie binnen de Vereniging Dante Alighieri Leiden-Den Haag kijken we uit naar een steeds groeiend aantal kandidaten!

Claudia Attolico en Patrizia Nanni